2013-11-26 Årets sista Questrunda?

By | Wed, November 27, 2013

Efter att ha deltagit i L’eroica för Vintagecyklar i Italien resulterande i en liten vurpa och 6 brutna revben + nyckelbensfraktur (men det var grymt roligt!) var det efter 2 månader äntligen dags för en tur i Questen. Problemet har inte varit att cykla men däremot att komma i och ur sittbrunnen med en axel som trilskats. Den gamla Questen var helt klart för stor för mig men XS:n är inte lätt att komma i och ur för lönnfeta gamla gubbar.

Väl nere i sittbrunnen kändes det i alla fall varmt och gott trots några minusgrader. Åkte en välbekant runda runt Storsjön över Årsunda och Bovik. Det var första gången jag provade racecapen i minusgrader så det var lite spännande. Fotluckorna i golvet hade jag täckt med Lycra som jag brukar när temperaturen närmar sig noll så frös gjorde jag inte. Första biten mot Årsunda åkte jag på stora vägen som var nästan helt bar men när jag svängde av mot Bovik var vägen i stort sett helt istäckt och väldigt gropig och spårig.

Bullret inne i kupén blev genast nästan öronbedövande och jag ångrade att jag lämnat hörselpluggarna hemma. Det hoppade och for och jag förmådde inte hålla någon fart att tala om, långa stunder gick det inte ens 30. Dessutom dröjde det inte länge förrän visiret börjande bli isbelagt och siktfältet krympte allt mer. Sista biten in mot Sandviken brukar jag normalt åka på en bred cykelbana men nu var det så spårigt och hopplöst att jag åkte ut på bilvägen. Väl hemma var sikten minimal trots att jag åkte med nästan helt öppet visir.

Jag vet att det är många Velonauter som tycker att dessa fordon fungerar bra på vintern. Det tycker inte jag. Visst går det men som jag ser det finns det få fördelar med en Velomobil när temperaturen kryper under noll och det är vinterväg. Nej, det var troligen årets sista tur så det är dags att sammanfatta 2013. Av olika skäl blev det knappt 230 mil blev cyklade med Questen detta år och inga längre turer men nästa år kanske…

För övrigt kommer denna blogg inte att uppdateras särskilt frekvent eller alls i fortsättningen som det känns nu. Om ni är intresserade av Velomobiler rekommenderar jag att ni går med i Facebookgruppen “Velomobiler i Norden” eftersom den blivit den stora mötesplatsen för VM-intresserade i hela Norden där många intressanta frågor och erfarenheter dryftas.

GOD JUL OCH GOTT NYTT CYKELÅR!